Kurczaka zamiast w płatkach obtoczyłam w bułce tartej. Idealna do tego byłaby panierka Panko* - jest to japońska wersja bułki tartej. Obowiązkowo z sosem czosnkowym.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka: 1 sztuka
- jajka: 2 sztuki
- Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
- tymianek: 0.25 łyżeczki
- bułka tarta: 1 szklanka
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
Kąski z kurczaka w panierce z bułki tartej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w paski ok 4-5 cm. W naczyniu wymieszać jajka z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kawałki kurczaka zanurzać w nassie jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Wyłożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i piec kąski przez 20 minut. Najlepiej po tym czasie spróbować jeden kawałek, czy kurczak jest już dopieczony.
Komentarze