Kąski z cukinii na sałatce z dressingiem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupiące kąski z cukinii i mozzarelli w panierce z płatków kukurydzianych i sezamu, podane na sałacie z pestkami granatu i z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym to dla mnie ulubiony smak lata!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATA, PORZECZKA, CUKINIA, MOZZARELLA, GRANAT:
    - sałata salanova: 1 pęczek
    - cukinia: 1 sztuka
    - mozzarella kulka: 1 opakowanie
    - czerwona porzeczka: 100 gramów
    - pestki z granatu: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - płatki kukurydziane: 5 łyżek
    - sezam: 4 łyżki
    - musztarda francuska ziarnista: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - miód: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kąski z cukinii na sałatce z dressingiem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i mozzarellę kroimy na plastry. Na każdym plastrze cukinii kładziemy plasterek mozzarelli.
  • Plastry cukinii z mozzarellą w panierce 2. Płatki kukurydziane wrzucamy do moździerza i ucieramy na drobną panierkę, dodajemy sezam. W miseczce mieszamy rozbełtane jajko z musztardą. W tak przygotowanym jajku moczymy plastry cukinii i panierujemy je w płatkach i sezamie.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię kładziemy na naczyniu do zapiekania lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 15 minut lub aż panierka się zarumieni.
  • 4. Porzeczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gałązek i listków. Wrzucamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny, 2 łyżki wody i przyprawiamy pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  • 5. Ugotowaną porzeczkę miksujemy na gładką pastę, którą przecieramy przez sitko. Powstały mus porzeczkowy mieszamy z oliwą i przyprawiamy szczyptą soli.
  • Granat 6. Przygotowujemy na półmisku liście sałaty. Granat kroimy na pół i wyciągamy pestki owocu, uderzając drewnianą łyżką w zaokrągloną część.
  • 7. Na sałacie podajemy upieczony kąski z cukinii, pestki granatu i polewamy dressingiem porzeczkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować