Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
    Sól, Pieprz
    2 jajka
    0,5 szklanki bułki tartej
    Sos porowo-pieczarkowy:
    1 duży por (biała część)
    10 pieczarek
    1 szklanka bulionu wołowego
    4 łyżki śmietany 18%
    Sól, Pieprz

Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
    Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy