Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kolejny pomysł na przyrządzenie schabu by uniknąć na talerzu tradycyjnego kotleta w panierce:) Tym razem jest to schab w sosie z dodatkiem wędzonej papryki, która nadaje potrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów.

Składniki:

  • Mięso i marynata:
    500g schabu
    250g jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki curry
    sól, pieprz
    olej

    Sos:
    500ml przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    100 ml śmietanki 12%
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Dodajemy jogurt naturalny, paprykę, curry, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Schab wyciągamy widelcem z marynaty, dzięki czemu jej nadmiar pozostanie w misce. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dusimy około 20 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy przecier, czosnek. Dusimy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować