Kartok ustrzycki

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Regionalna potrawa z Bieszczad przepis ma przeszło 100 lat - danie tanie i smaczne

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    1cebula

    4 jajka

    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

    mąka 4 łyżki

    bułka tarta

    sól

    pieprz

    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartok ustrzycki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito.

    Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków.

    2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy. doprawić solą , gałką i pieprzem do smaku.
  • 2. Wyrobić masę . Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.

    Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować