Kartoflanka z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gęsta i sycąca zupa o pikantnym smaku

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 cebula
    4 łyżki czerwonej soczewicy
    5 szklanek bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ¼ szklanki śmietany 18 %
    5-6 ziaren pieprzu
    ½ papryczki chili
    curry w proszku
    sól, pieprz
    parę gałązek koperku
    olej do smażenia

Kartoflanka z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę, pieprz i gotujemy 15 minut. Obrane i pokrojone ziemniaki dokładamy do zupy razem z posiekaną papryczką i gotujemy 10-15 minut. Śmietanę łączymy z koncentratem i dolewamy do zupy. Przyprawiamy curry, pieprzem i solą. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy