Kartoflanka z serem

0 (0 ocen)

smaczna, i szybka,smakuje każdemu

Składniki:

  • 25 dag sera żółtego,startego
    15 dag ulubionej szynki pokrojonej w kostkę lub niewielkie paseczki,u mnie drobiowa
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki mąki
    sól,pieprz
    1 l bulionu z kurczaka,ale może być warzywny
    1 posiekana w piórka cebula
    ok 60 g selera posiekany w kostkę
    ok 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    natka pietruszki posiekana ok pół pęczka
    1 szklanka wody

Kartoflanka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włóż seler,ziemniaki i cebulę,dolej bulionu i wody. Wsyp natkę pietruszki,i dopraw solą i pieprzem.
    Gotuj do miękkości warzyw,
  • 2. W miseczce wymieszaj mleko z mąką i wlej do gotującej się zupy. Do zupy dodaj wędlinę,przemieszaj. Po czym dodaj ok 3/4 sera i gotuj aż ser się całkiem rozpuści.
    Zupę przelej do miseczek i posyp pozostałym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy