Kartoflanka z pulpetami , pieczarką i brokułem

5 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna , pożywna , treściwa zupa :) Wykonanie nie sprawia trudności , a zadowoli niejednego z domowników :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    2 litry bulionu warzywnego
    200 g pieczarek
    1 brokuł - ok . 500 g
    2 łyżki masła
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 listki laurowe
    2 szczypty mielonego ziela angielskiego
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki zimnej wody
    2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Pulpety :
    500 g mielonej szynki wieprzowej
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    osolony wrzątek
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa Dania mięsne

Kartoflanka z pulpetami , pieczarką i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram , myję , osuszam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone w plasterki pieczarki , podsmażam , dodaję pokrojony w plasterki czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , podlewam bulionem , doprowadzam do zagotowania , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki , gotuję około 5 minut .
  • Kartoflanka z pulpetami , pieczarką i brokułem 2. Składniki na pulpety wyrabiam na jednolitą masę , formuję kulki - wielkości orzecha włoskiego , wkładam do bulionu z ziemniakami i pieczarkami , gotuję około 10 minut - do miękkości ziemniaków . Dodaję koncentrat pomidorowy , mieszam , doprowadzam do zagotowania , dodaję mąkę zmieszaną z zimną wodą , śmietanę , mieszam , doprowadzam do zagotowania . Dodaję lubczyk , mieszam , doprawiam solą i pieprzem do smaku .
  • 3. Brokuł dzielę na różyczki , gotuję w osolonym wrzątku - 3-4 minuty - do chrupkości , odcedzam , hartuję zimną wodą , odsączam . Zupę podaję z różyczkami brokuła .

Porady

Na pulpety warto wybrać kawałek mięsa i zmielić samemu lub poprosić w sklepie o zmielenie - jeśli taka usługa jest w danym punkcie , wtedy jesteśmy pewni co do jakości mięsa :) Gotując brokuła musimy uważać by nam się rozpadł , nie raz wystarczy go tylko zblanszować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować