Kartoflanka z gorczycą

0 (0 ocen)

Pikantna zupa ziemniaczana z dodatkiem ziaren gorczycy, doprawiona musztardą.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 - 3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka koperku
    2 gałązki naci selera
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka musztardy stołowej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

Kartoflanka z gorczycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z gorczycą 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić gorczycę i podgrzewać 1 - 2 min (można pod przykryciem, gdyż będzie strzelać). Następnie wlać bulion, dodać obrane i pokrojone na niezbyt duże cząstki ziemniaki, posiekany czosnek oraz zieleninę. Gotować do miękkości (około 15 min).
  • Kartoflanka z gorczycą 2. Śmietanę, musztardę i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać do zupy - wymieszać. Jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy