Kartoflanka z domowymi zacierkami i lubczykiem

0 (0 ocen)

Miałam trzy ostatnie zeszłoroczne ziemniaki i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, wybór zupy okazał się bardzo trafiony

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    marchew
    mała pietruszka
    kawałek selera
    mały kawałek pora
    1 duży ząbek czosnku
    łyżka masła
    2 bulionowe kostki drobiowe rozrobione w 2 litrach wody
    liść laurowy
    3 ziela angielskie
    sól
    pieprz
    suszony lubczyk
    0,5 szklanki śmietany 18% do zup
    porcja zacierek domowych przygotowanych według przepisu
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-zacierki-przepis-podstawowy

Kartoflanka z domowymi zacierkami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowana włoszczyzna 1. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Podsmażona włoszczyzna 2. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszałam.
  • Włoszczyzna zalana bulionem 3. Dołożyłam ziemniaki, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy i ziela angielskie, wsypałam czubatą łyżeczkę lubczyku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • 4. Wrzuciłam przygotowane wcześniej zacierki (było tego solidne trzy garście), a kiedy te wypłynęły na powierzchnię, zahartowałam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do garnka. Kartoflankę podałam posypaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy