Kartoflanka z cukinią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna delikatna zupa ziemniaczana z dodatkiem młodej cukinii,polecam na szybki obiadek,ja wykorzystałam do niej rosół który został mi z poprzedniego dnia.

  • 50 min

Składniki:

  • 45 dag ziemniaków
    1 młoda cukinia
    1 duży por
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego lub rosołowego
    3 łyżki śmietany 18%
    2-3 łyżki masła
    50 g serka śmietankowego topionego
    szczypta gałki muszkatołowej do smaku
    sól morska do smaku
    kucharek do smaku
    biały pieprz do smaku
    szczypior do posypania

Kartoflanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siekamy warzywa do zupy 1. Ziemniaki skrobiemy myjemy razem z cukinią i porem,kroimy por w krążki cukinię w cienkie plastry a ziemniaki i cebulę w grubą kostkę.


  • Szklimy na maśle potem zalewamy bulionem 2. W garnku rozgrzewamy masło,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ziemniaki z porem i cebulą ,szklimy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając,zalewamy bulionem gotujemy około 10 minut dodajemy cukinię oraz serek topiony,doprawiamy do smaku solą ewentualnie kucharkiem ,pieprzem,gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie kilka plastrów cukinii wyciągamy do dekoracji z zupy a resztę lekko miksujemy blenderem ale nie na krem,tak aby były jeszcze kawałki ziemniaków w zupie zabielamy śmietaną zestawiamy z ognia.Rozlewamy na talerze dekorujemy cukinią i posiekanym szczypiorem.Podajemy gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy