Pyszna delikatna zupa ziemniaczana z dodatkiem młodej cukinii,polecam na szybki obiadek,ja wykorzystałam do niej rosół który został mi z poprzedniego dnia.
50 min
Składniki:
45 dag ziemniaków
1 młoda cukinia
1 duży por
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub rosołowego
3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki masła
50 g serka śmietankowego topionego
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
sól morska do smaku
kucharek do smaku
biały pieprz do smaku
szczypior do posypania
Kartoflanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy myjemy razem z cukinią i porem,kroimy por w krążki cukinię w cienkie plastry a ziemniaki i cebulę w grubą kostkę.
2.W garnku rozgrzewamy masło,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ziemniaki z porem i cebulą ,szklimy pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając,zalewamy bulionem gotujemy około 10 minut dodajemy cukinię oraz serek topiony,doprawiamy do smaku solą ewentualnie kucharkiem ,pieprzem,gotujemy jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie kilka plastrów cukinii wyciągamy do dekoracji z zupy a resztę lekko miksujemy blenderem ale nie na krem,tak aby były jeszcze kawałki ziemniaków w zupie zabielamy śmietaną zestawiamy z ognia.Rozlewamy na talerze dekorujemy cukinią i posiekanym szczypiorem.Podajemy gorącą.
Komentarze