Kartoflanka przecierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Opłukujemy , wkładamy do garnka razem z żeberkami, dodajemy kilka ziarenek pieprzu, kilka suszonych grzybów, solimy.Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2.Ugotowane warzywa przecieramy przez sito o średnich oczkach ( można także zupę zmiksować za pomocą blendera lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków ).Wywar także przecedzamy.
3.Przetartą zupę doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku drobno posiekanym czosnkiem ( ew. solą i pieprzem ).Jeśli zupa jest zbyt rzadka można ją zagęścić zasmażką.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Porady
Zupa śwetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Ja osobiście robię ją z grzankami.
Komentarze