KARTOFLANKA PRZECIERANA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealna zupa na jesienne dni bo super rozgrzewa.Ja robię ją przez cały rok.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - kawałek żeberek
    - 1/2 kg ziemniaków
    - 4 większe marchewki
    - 2 większe pietruszki
    - 1/2 średniej wielkości selera
    - 1 srednia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - natka pietruszki
    - pieprz ziarnisty
    - sól, kilka suszonych grzybów

Kartoflanka przecierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Opłukujemy , wkładamy do garnka razem z żeberkami, dodajemy kilka ziarenek pieprzu, kilka suszonych grzybów, solimy.Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Ugotowane warzywa przecieramy przez sito o średnich oczkach ( można także zupę zmiksować za pomocą blendera lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków ).Wywar także przecedzamy.
  • 3. Przetartą zupę doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku drobno posiekanym czosnkiem ( ew. solą i pieprzem ).Jeśli zupa jest zbyt rzadka można ją zagęścić zasmażką.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zupa śwetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Ja osobiście robię ją z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy