KARTOFLANKA PRZECIERANA

  • wyświetlono: 546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealna zupa na jesienne dni bo super rozgrzewa.Ja robię ją przez cały rok.

  • 120min

Składniki

- kawałek żeberek
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 większe marchewki
- 2 większe pietruszki
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 srednia cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- pieprz ziarnisty
- sól, kilka suszonych grzybów

Sposób przygotowania przepisu:

KARTOFLANKA PRZECIERANA

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Opłukujemy , wkładamy do garnka razem z żeberkami, dodajemy kilka ziarenek pieprzu, kilka suszonych grzybów, solimy.Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Ugotowane warzywa przecieramy przez sito o średnich oczkach ( można także zupę zmiksować za pomocą blendera lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków ).Wywar także przecedzamy.
  • 3. Przetartą zupę doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku drobno posiekanym czosnkiem ( ew. solą i pieprzem ).Jeśli zupa jest zbyt rzadka można ją zagęścić zasmażką.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zupa śwetnie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Ja osobiście robię ją z grzankami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazupa

Komentarze

Podobne przepisy

lol

Dodane przez: ladygoga

Najlepsza kartoflanka

Jedna z moich ulubionych zup!

Kartoflanka z Białorusi

Dodane przez: Cukiereczek

Kartoflanka z Białorusi

Ta kartoflanka różni się od znanej...

Kartoflanka

Dodane przez: kasik1p3

Kartoflanka o wyrazistym smaku

Pyszna zupa, na którą przepis podpatrzyłam...

Kartoflanka z kiełbasą

Dodane przez: Violetka76

Kartoflanka z kiełbasą

A to takie wspomnienie dzieciństwa...

Kremowa kartoflanka z porem

Dodane przez: anemon

Kremowa kartoflanka z porem

Zwyczajna kartoflanka w nieco innej...

image-2179i5h

Dodane przez: wiesiołek

Wypasiona kartoflanka

Pyszna zupa w wykonaniu mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE