Kartoflane kluski z nadzieniem kurkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

kluski z nadzieniem kurkowym , przygotowane z ciasta jak na kluski śląskie

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki duże: 3 sztuki
    - sól: 3 łyżeczki
    - kurki świeże lub mrożone: 40 dekagramów
    - kopiasta łyżka masła: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kartoflane kluski z nadzieniem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy z 1 łyżeczką soli. Odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski do kartofli. Farsz: W między czasie przygotować kurki. Dokładnie je oczyścić, umyć na sicie i odcedzić. Rozdrobnić kurki na trochę mniejsze kawałki, rozgrzać na patelni kopiastą łyżkę masła, dodać kurki, dusić aż płyn z kurek odparuje, wtedy dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, trzymamy tak długo aż cebula zrobi się szklista. Studzimy. Przygotowanie klusek: Kartofle przełożyć do miski, wyciągnąć 1/4 kartofli, w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną (w tym przypadku były to 4 łyżki), dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę. Za pomocą dużej łyżki nabierać ciasto, formować je w kształcie koła, spłaszczyć, nakładać przestudzony farsz z kurek, zlepiać i kulać w rękach tworząc okrągłą kluskę. Z tego przepisu wyszło 14 sztuk. Zagotować wodę w dość dużym garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszyć ogień pod garnkiem i włożyć kluski, gotować 5-7 minut od wypłynięcia. Kluski wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz, polać resztą duszonych kurek z cebulka i masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować