Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Do tego dania polecam "Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie" (zobacz inne moje przepisy)

  • 30 min

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    ok. 50g boczku lub kiełbasy
    1 duży kubek jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    sok z połówki cytryny
    olej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzamy.
    Boczek kroimy w kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor. Na ziemniaki wykładamy boczek (trochę odkładamy do dekoracji).
    Przygotowujemy sos słodko-kwaśny: do jogurtu dodajemy majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny, mieszamy. Sosem polewamy ziemniaki, dekorujemy boczkiem. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
    Smacznego!

Porady

Jogurt naturalny można zastąpić kwaśną śmietaną 18%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować