To jedna ze sztandarowych potraw, którą możecie zjeść na Podlasiu. Nie należy do najlżejszych, ale i tak znajduje rzesze fanów nie tylko wśród mieszkańców regionu, lecz także w całej Polsce.
3 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 porcja ziemniaków do ugotowania
3 porcje ziemniaków do starcia
sól do smaku
FARSZ
1 posiekana cebula
Włoszczyzna, oprócz kapusty
Listek, ziele, pieprz, Vegeta
Około 1kg mięsa dowolnego
ZASMAŻKA:
boczek lub kiełbaska i cebulka
DODATKOWO:
zimne mleko wiejskie
Kartacze z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ:
1.Ugotowane mięso z włoszczyzną i przyprawami/ na tę porcję daję pół karkówki i kawałek boczku/. Po ugotowaniu zemleć mięso z marchewką, pietruszką i dodać zeszkloną cebulę.Doprawić vegetą i pieprzem.Nie dodawać jajka, bo masa będzie za scisła.
WYKONANIE MASY:
1. 1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
2. 3 porcje ziemniaków zetrzeć.Przez sciereczkę wykręcać je dokładnie z nadmiaru wody.
3. Wodę z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie a krochmal zachować..
4. Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic .
5. Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.
6. Zimne odsmażyć na rozgrzanym smalcu ,można podać z kiełbaską i cebulką przesmażoną i osączoną z tłuszczu .
Komentarze