Kartacze z patelni

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

To jedna ze sztandarowych potraw, którą możecie zjeść na Podlasiu. Nie należy do najlżejszych, ale i tak znajduje rzesze fanów nie tylko wśród mieszkańców regionu, lecz także w całej Polsce.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 porcja ziemniaków do ugotowania
    3 porcje ziemniaków do starcia
    sól do smaku
    FARSZ
    1 posiekana cebula
    Włoszczyzna, oprócz kapusty
    Listek, ziele, pieprz, Vegeta
    Około 1kg mięsa dowolnego
    ZASMAŻKA:
    boczek lub kiełbaska i cebulka
    DODATKOWO:
    zimne mleko wiejskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kartacze z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    1.Ugotowane mięso z włoszczyzną i przyprawami/ na tę porcję daję pół karkówki i kawałek boczku/. Po ugotowaniu zemleć mięso z marchewką, pietruszką i dodać zeszkloną cebulę.Doprawić vegetą i pieprzem.Nie dodawać jajka, bo masa będzie za scisła.
    WYKONANIE MASY:
    1. 1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
    2. 3 porcje ziemniaków zetrzeć.Przez sciereczkę wykręcać je dokładnie z nadmiaru wody.
    3. Wodę z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie a krochmal zachować..
    4. Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic .
    5. Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.
    6. Zimne odsmażyć na rozgrzanym smalcu ,można podać z kiełbaską i cebulką przesmażoną i osączoną z tłuszczu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować