Kartacze z patelni

  • wyświetlono: 84 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To jedna ze sztandarowych potraw, którą możecie zjeść na Podlasiu. Nie należy do najlżejszych, ale i tak znajduje rzesze fanów nie tylko wśród mieszkańców regionu, lecz także w całej Polsce.

ja
  • 4 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

1 porcja ziemniaków do ugotowania
3 porcje ziemniaków do starcia
sól do smaku
FARSZ
1 posiekana cebula
Włoszczyzna, oprócz kapusty
Listek, ziele, pieprz, Vegeta
Około 1kg mięsa dowolnego
ZASMAŻKA:
boczek lub kiełbaska i cebulka
DODATKOWO:
zimne mleko wiejskie

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze z patelni

  • 1. FARSZ:
    1.Ugotowane mięso z włoszczyzną i przyprawami/ na tę porcję daję pół karkówki i kawałek boczku/. Po ugotowaniu zemleć mięso z marchewką, pietruszką i dodać zeszkloną cebulę.Doprawić vegetą i pieprzem.Nie dodawać jajka, bo masa będzie za scisła.
    WYKONANIE MASY:
    1. 1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
    2. 3 porcje ziemniaków zetrzeć.Przez sciereczkę wykręcać je dokładnie z nadmiaru wody.
    3. Wodę z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie a krochmal zachować..
    4. Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic .
    5. Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.
    6. Zimne odsmażyć na rozgrzanym smalcu ,można podać z kiełbaską i cebulką przesmażoną i osączoną z tłuszczu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumięso mieloneziemniakidanie głównepyzydania mięsnesmażeniedania obiadowekartaczeszkoła_babciciasto ziemniaczanedania ziemniaczanesmażone kartaczepomysł na danie z ziemniaków

Komentarze

Podobne przepisy

kartacze z mięsem

Dodane przez: barbara32

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem Pyszne,sycące:)polecam

Kartacze

Dodane przez: danusia19671

Kartacze

Pyszne kartacze, często robiła...

Kartacze

Dodane przez: precelia

Kartacze

Potrawa pochodzi z Suwalszczyzny.

KARTACZE Z CEBULKĄ

Dodane przez: kiziolek201

KARTACZE Z CEBULKĄ

W moich stronach często się robi...

Kartacz

Dodane przez: PolskaGotuje

Kartacze

Taka większa pyza, ale za to jaka...

Kartacze z farszem mięsno-grzybowym

Dodane przez: Martyna1991

Kartacze z farszem mięsno-grzybowym

Syte ,ziemniaczane kluchy zwane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE