Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, połowę ziemniaków gotujemy a połowę ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane).
2.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Surowe ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i mąką. Następnie wyrabiamy ciasto, gdy będzie się bardzo kleiło można podsypać je mąką.
3.Zmielone mięso dusimy na oleju z przyprawami i cebulką (ok. 20-30min) Gdy mięso nieco przestygnie formujemy z niego nie duże kulki. Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego ciasta układamy kulkę z mięsa i zlepiamy po czym kształtujemy z niego owalny kształt.
4.Kartacze wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 12 minut do wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze