Kartacze z mięsem

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Pracochłonne danie ale jakie smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Farsz:
    600 g mięsa wieprzowego
    2cebule
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki tymianku, majeranku
    2 łyżeczki vegety
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, połowę ziemniaków gotujemy a połowę ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane).
  • 2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Surowe ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i mąką. Następnie wyrabiamy ciasto, gdy będzie się bardzo kleiło można podsypać je mąką.
  • 3. Zmielone mięso dusimy na oleju z przyprawami i cebulką (ok. 20-30min) Gdy mięso nieco przestygnie formujemy z niego nie duże kulki. Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego ciasta układamy kulkę z mięsa i zlepiamy po czym kształtujemy z niego owalny kształt.
  • 4. Kartacze wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 12 minut do wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Podajemy z przysmażoną cebulką i skwarkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować