KARTACZE Z CEBULKĄ

4.5 (142 ocen)

W moich stronach często się robi takie kartacze,które wszystkim smakuje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaki ugotowane
    1 kg ziemniaki surowe starte
    mąka
    2 szt cebula
    150 g słonina
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utarte ziemniaki wlać do tetrowego woreczka i odcisnąć.
  • 2. Następnie połączyć razem ziemniaki , sok z surowych ziemniaków zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, posolić do smaku i dosypać mąki, zagnieść ciasto ziemniaczane.
  • 3. Z ciasta formować podłużne placuszki.
  • 4. Wrzucać kartacze na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.30 minut.
  • 5. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do słoniny, przesmażyć.
  • 6. Gotowe kartacze wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać tłuszczem z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować