Kartacze

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Potrawa pochodzi z Suwalszczyzny.

  • 30 min

Składniki:


  • 3 kg ziemniaków,
    1/2 - 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy jakie są ziemniaki)
    1 kg mięsa mielonego
    cebula
    sól, pieprz, majeranek, czosnek

    Do okraszenia:

    boczek wędzony
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 kg ziemniaków ugotować w łupinie. Ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przez praskę.

    Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków.

    Dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.

    Mielone przyprawić wg uznania, dodać posiekaną cebulę i wyrobić.

    Rękami nabierać porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczyć na dłoni. Na środek nałożyć porcję mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepić. Formować duże kule-kartacze. Jeśli uformujemy podłużne kluski - to otrzymamy cepeliny.

    Kartacze wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się.

    Podawać ze skwarkami z cebulą.

    Jeśli kilka kartaczy zostanie to można je odsmażyć. Smakują wtedy równie dobrze.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować