1.1 kg ziemniaków ugotować w łupinie. Ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.
Mielone przyprawić wg uznania, dodać posiekaną cebulę i wyrobić.
Rękami nabierać porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczyć na dłoni. Na środek nałożyć porcję mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepić. Formować duże kule-kartacze. Jeśli uformujemy podłużne kluski - to otrzymamy cepeliny.
Kartacze wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się.
Podawać ze skwarkami z cebulą.
Jeśli kilka kartaczy zostanie to można je odsmażyć. Smakują wtedy równie dobrze.
Komentarze