Kartacze z Podlasia

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
    8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
    1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
    Farsz:
    1 kg łopatki wieprzowej
    pieprz ziołowy
    sól
    majeranek
    cebula
    Dodatkowo:
    boczek lub skwarki do polania
    1 cebulka mała
    włoszczyzna do mięsa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kartacze z podlasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce,wylać na sitko żeby odciekły
    soku nie wylewać.
    Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę,wymieszać z ugotowanymi,odlać sok ziemniaczany
    a krochmal który tam został dodać do ziemniaków i lekko posolić i wyrobić ciasto.
    Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Mięso pokroić na kawałki,ugotować jak na pasztet z warzywami,
    zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz
    troszkę roztartego majeranku,jajko,wyrobić farsz.
    Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
    Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób Jajka Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować