Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
2,5 kg ziemniaków
8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz:
1 kg łopatki wieprzowej
pieprz ziołowy
sól
majeranek
cebula
Dodatkowo:
boczek lub skwarki do polania
1 cebulka mała
włoszczyzna do mięsa
Kartacze z podlasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce,wylać na sitko żeby odciekły
soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę,wymieszać z ugotowanymi,odlać sok ziemniaczany
a krochmal który tam został dodać do ziemniaków i lekko posolić i wyrobić ciasto.
Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić na kawałki,ugotować jak na pasztet z warzywami,
zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz
troszkę roztartego majeranku,jajko,wyrobić farsz.
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Komentarze