Karpatkowy rarytas

0 (0 ocen)

  • 40 min

Fajne ciasto na letnie dni. Zawsze się udaje.

  • 40 min

Składniki:

  • : 63 sztuki herbatników
    2 opakowania śnieżki
    500 ml. śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    kilka łyżek mleka
    masa kajmakowa z puszki
    gotowy krem karpatkowy
    masło
    mleczna czekolada

Karpatkowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem karpatkowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym studzimy go i miksujemy z masłem 82% tłuszczu.
  • 2. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia układamy 21 herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową i na masę kolejne 21 herbatników.
  • 3. Gotowy krem karpatkowy wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
  • 4. Żelatynę zalewamy mlekiem, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy- nie zagotowujemy.
  • 5. Śnieżkę ubijamy ze śmietaną i pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na herbatniki.
  • 6. Na wierzch posypujemy startą czekolada.
  • 7. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy