Karpatkowa rolada a'la pieniek

  • wyświetlono: 2469 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Jesli tradycyjną karpatkę zrobimy w nieco inny sposob to otrzymamy oto taka roladę.A, że podobna jest do drewnianego pnia-stąd tez nazwa.

lucyna19

Składniki

Ciasto karpatkowe:
5 jaj,
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki,
1/2 kostki margaryny

Ciasto kakowe:
4 jajka,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyzka mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki maragryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kostka masła,
1/2 l mleka,
3 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
1 budyn waniliowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatkowa rolada a'la pieniek

  • ciasto karpatkowe1. Ciasto karpatkowe:
    Wode wlewamy do garnka,dodajemy maragryne,Gdy woda zacznie się gotowac wsypujemy mąkę i szybko mieszamy do powstania jednolitej masy.Studzimy.Po zimnego ciasta dodajemy jaja, miksujemy ok 5 minut az powstanie gładkie ciasto.
    Ciasto dzielimy na 2 czesci.
    Kazda z nich wykladamy na blaszkę od piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.Studzimy.
  • ciasto kakaowe2. Ciasto kakaowe:
    Bialka ubijamy na sztywną pianę.Zoltka ucieramy z cukrami, dodajemy margarynę.Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Wsypujemy stopniowo do masy zoltkowej.Na koniec dodajemy do masy bialka.Mieszamy delikatnie,Mase dzielimy na 2 czesci,wykladamy na blaszkę od piekarnika-taka na jakiej pieklo sie ciasto karpatkowe.Pieczemy ok 10 minut w 160 stopniach.studzimy.
  • 3. Masa:
    Polowe mleka gotujemy cukrami.W pozostałym mleku rozrabiamy budyn, mąkę i żółtka.gotujemy budyn.Odstawiamy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego budyn.
  • 4. Przełozenia ciasta:
    Mase dzielimy na 4 czesci.
    Ciasto karpatkowe ukladamy wypuklosciami do dolu.
    Ciasto kakaowe smarujemy masą i przykladamy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierch ciasta kakaowego.
    Ta czynnosc nalezy powtorzyc z drugim ciastem karpatkowym i kakaowym.
    Ciasta odstawiamy na ok 30 minut, zeby zmiękly.
    Po tym czasie pierwsze ciasto zwijamy jak roladę,układamy na brzeg drugiego ciasta i zwijamy.Otrzmujemy bardzo duza roladę w kształcie pnia dzrewa.

Porady

Do przelozenia rolady mozemy uzyc dowolnej masy.
PRZEPIS DNIA Sobota 8.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=214

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciena deserroladamasa budyniowaciasto kakaowedo kawyciasto karpatkoweprzepis_miesiąca1000ciasto jak pien drzewa

Komentarze

Podobne przepisy

RURKI Z KREMEM

Dodane przez: violast11

KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

Bardzo kruche, smaczne i delikatne...

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Dodane przez: 2milutka

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Ciasto ptysiowe i orzeźwiający...

Rolada

Dodane przez: Anna992

Rolada

Pyszna, prosta rolada.

Tort

Dodane przez: Konto nieaktywne

Expresowy tort karpatkowy

Wykonanie tego tortu zajmuje dosłownie...

Torcik karpatkowo-makowy.

Dodane przez: ines447

Torcik karpatkowo-makowy.

To ciasto jest jednym z moich popisowych...

Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych.

Dodane przez: juchab

Biszkopt makowy z kremem karpatkowo - kokosowym...

Wiadomo, że kokos i mak to doskonałe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE