Karpatka z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasto z letnimi owocami ale nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g margaryny
    100 g mąki pszennej
    3 jajka
    150 ml wody

    Krem:
    500 g serka ricotta
    4 łyżki jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie śnieżki

    dodatkowo: 100 g czerwonych porzeczek (można dodać więcej)

Karpatka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować margarynę z wodą, zmniejszyć ogień i dodać mąkę, mieszać do połączenia składników. Odstawić do ostudzenia, dodawać stopniowo jajka miksując ciasto na gładka masę.
    Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką . Rozsmarować na spodzie i na bokach formy. Piec ok 35 min. w 200 *C na złoty kolor. Ostudzić.
  • 2. Serek zmiksować z cukrami, dodać jogurt i śnieżkę, ponownie zmiksować. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. dom schłodzenia.
    Gdy cisto ostygnie wyłożyć na nie krem i ozdobić owocami.

Porady

Ciasto można ozdobić dowolnymi owocami wg własnego gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy