Karpatka z orzechami

4.44 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto doskonałe na każdą okazję. Jest bardzo smaczne, dlatego piekę je dość często.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 jajka
    ● 2,5 szklanki mąki
    ● 1 kostka margaryny
    ● cukier waniliowy
    ● słoik powideł śliwkowych
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● 10 dag orzechów laskowych
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szkl. cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    ● 2 szklanki mleka
    ● 3 łyżki mąki pszennej
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● niepełna szklanka cukru
    ● kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.44 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem waniliowy

Karpatka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka z orzechami 1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Dodajemy margarynę, żółtka,
    cukier waniliowy i proszek do
    pieczenia. Zagniatamy ciasto
    i dzielimy na 2 placki. Smarujemy
    powidłami. Ubijamy pianę
    z białek, cukru i mąki ziemniaczanej,
    dzielimy na pół. Placki
    smarujemy pianą i posypujemy
    grubą warstwą orzechów. Każdy
    placek pieczemy pół godziny
    w temperaturze 180 °C.
  • 2. Robimy krem: jedną szklankę
    mleka zagotowujemy, w drugiej
    mieszamy obie mąki i cukier.
    Wlewamy do garnuszka z gotującym
    się mlekiem. Gotujemy, ciągle mieszając, aż masa
    zgęstnieje. Studzimy, stopniowo
    dodajemy do margaryny i miksujemy.
    Na koniec dodajemy
    cukier waniliowy. Jeden placek
    smarujemy kremem i przykrywamy
    drugim plackiem tak, aby
    orzechy były na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować