Karpatka z musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Karpatka o smaku lata.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    120g margaryny
    5 jajek

    Krem:
    1litr mleka
    100g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maki zwykłej
    100g masła
    32g cukru waniliowego
    150g cukru
    2żółtka
    1 jajko

    Wkładka malinowa:
    700g malin – mogą być mrożone
    5 łyżek cukru
    1 budyń malinowy
    1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
    1 galaretka malinowa
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciasta parzone

Karpatka z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i zaparzyć ciasto cały czas go mieszając. Zimne utrzeć na gładką jednolitą masę, wbijając kolejno jajka. Każde ciasto piec osobno w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do zrumienienia.
  • 2. Krem: Z mleka odlać 0,5szklanki, większą połowę mleka zagotować. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę. Wyłożyć na pierwsze ciasto.
  • 3. Wkładka malinowa: Budyń rozmieszać w wodzie. Maliny zagotować z cukrem. Gdy się zagotują dodać rozpuszczony budyń z mąką i galaretkę w proszku. Zagotować. Ostudzić. Zimną masę przełożyć na krem i przykryć drugim ciastem. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować