Karpatka z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i zaparzyć ciasto cały czas go mieszając. Zimne utrzeć na gładką jednolitą masę, wbijając kolejno jajka. Każde ciasto piec osobno w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do zrumienienia.
2.Krem: Z mleka odlać 0,5szklanki, większą połowę mleka zagotować. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę. Wyłożyć na pierwsze ciasto.
3.Wkładka malinowa: Budyń rozmieszać w wodzie. Maliny zagotować z cukrem. Gdy się zagotują dodać rozpuszczony budyń z mąką i galaretkę w proszku. Zagotować. Ostudzić. Zimną masę przełożyć na krem i przykryć drugim ciastem. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze