To pyszne kruchutkie ciasto parzone przełożone kremową i aksamitną masą budyniowa z dodatkiem serka mascarpone. Jest obłędnie pyszna i na jednej porcji nie skończysz.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto parzone:
1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej tortowej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Karpatka z masą budyniową i dodatkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę zagotować z masłem lub margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i mieszając energicznie najlepiej drewnianą łyżką, dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchenkę i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
2.Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń oraz serek mascarpone - tylko do momentu połączenia się składników. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze