Karpatka z malinami i limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
2.Piekarnik nagrzewamy do do 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
3.Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
4.Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozsmarowujemy na blachach do pieczenia. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
5.Po upieczeniu ciasto delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia.
6.Śmietanę ubijamy. Maliny polewamy likierem i posypujemy cukrem pudrem. Lekko je rozgniatamy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy.
Komentarze