karpatka z malinami i limoncello

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne ciasto ptysiowe przełożone bitą śmietaną z malinami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 ml wody
    70 g masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    200 g mąki
    5-6 jajek

    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    150 g świeżych malin
    2 łyżki limoncello
    około 3 łyżek cukru pudru ilość zależy od smaku malin

    cukier puder do posypania karpatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka z malinami i limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do do 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • 3. Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozsmarowujemy na blachach do pieczenia. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
  • 5. Po upieczeniu ciasto delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia.
  • 6. Śmietanę ubijamy. Maliny polewamy likierem i posypujemy cukrem pudrem. Lekko je rozgniatamy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy.
  • 7. Masą przekładamy płaty ciasta. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Karpatkę po przygotowaniu należy podać w ciągu 2-3 godzin, gdyż później ciasto ptysiowe może rozmięknąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować