Karpatka z leśnymi jagodami

0 (0 ocen)

Wspaniały dodatek do kawy. Zawsze sprawia dużą radość odwiedzającym mnie gościom.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    7 jajek
    3/4 kostki margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 litra mleka
    kostka masła
    żółtko
    szklanka cukru pudru
    aromat rumowy
    oraz:
    cukier puder do posypania
    szklanka leśnych jagód

Karpatka z leśnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody.Wsypujemy mąkę i mieszając gotujemy aż ciasto zgęstnieje.Studzimy.Następnie ucierając mikserem dodajemy po jednym jajku i proszek.Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na 2 posmarowane tłuszczem blachy.Pieczemy ok.40 min w temp.180 stopni.Studzimy.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku według przepisu na opakowaniu.Studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko,kilka kropel olejku rumowego i budyń.
  • 3. Na pierwszy placek wykładamy krem ,posypujemy jagodami i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając.Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy