Karpatka z kremem mascarpone i borówkami.

4.49 (201 ocen)

Przepis na karpatkę pochodzi z ulotki lidla. ciasto robi się szybciutko i łatwo.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 ml mleka 3,2%
    100g masła+do posmarowania tortownicy
    130g mąki pszennej tortowej +do posypania tortownicy
    szczypta soli
    4 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(niekoniecznie)

    Krem:
    2 opakowania serka mascarpone(po 250g)
    20 dag śmietanki 30%
    6 łyżek cukru pudru

    Borówki.
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka z kremem mascarpone i borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę,zmniejszamy ogień i mieszamy bardzo energicznie,nie zdejmując garnka z ognia przez około 1 minutę,aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę.Ciasto studzimy.Przekładamy wystudzone ciasto do miksera i ciągle miksując,dodajemy stopniowo jajka. Można też w tym momencie dodać proszek do pieczenia.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
    Dwie tortownice (u mnie o śr.28 cm.) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach i wyrównujemy.
    Ciasto pieczemy w 220 st. 15 minut.

    Masa:
    Serek mascarpone mieszamy z 5 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Następnie łączymy serek z ubitą śmietaną.

    Na jedną część karpatki wykładamy krem i posypujemy go borówką amerykańską i przykrywamy drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować