Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

  • wyświetlono: 351 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto parzone wypełnione kremem śmietankowym oraz jagodowym, nie tylko pięknie wygląda, ale też i pysznie smakuje.

Kasja1986
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
125 g oleju kokosowego lub masła
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwy kur

krem:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
szklanka cukru
4 żółtka
400 g masła

szklanka jagód, użyłam mrożonych
suszony kwiat hibiskusa
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu

wykończenie:
świeże borówki
cukier puder
listki mięty greckiej

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

  • 1. ciasto:
    Wodę zagotowujemy z olejem kokosowym i solą. Do wrzątku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż utworzy się kula z ciasta, a na spodzie garnka pojawi się biały osad. Masę studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka cały czas ucierając łyżką lub mikserem.
    Ciasto dzielimy na pół i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Każdy spód pieczemy w 220-210 stopniach C przez 10 minut, a następnie dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczone blaty studzimy na kratkach.

    masa:
    Jagody, zasypujemy cukrem, cynamonem, wkruszamy do nich kwiat hibiskusa i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość smażymy 10-15 minut, aż cukier się roztopi i powstanie nam dżem jagodowy.

    Mleko, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. 200 ml masy budyniowej przekładamy do wcześniej przygotowanego dżemu jagodowego i mieszamy. Masy budyniowe chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną śmietankową masę budyniową. 2/3 masy przekładamy na blat ciasta, a do pozostałego jasnego kremu po łyżce dodajemy budyń jagodowy. Krem jagodowy wykładamy na krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła.
    Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, borówkami i listkami bazylii greckiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karpatkaprzepis_miesiąca1000karpatka jagodowa

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam na smaczne ciasto.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo śmietankowym

Dodane przez: wedith1

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

Przepyszny, czekoladowy , delikatny...

Rolada

Dodane przez: Cukiereczek

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym

Rolada jest prosta do przygotowania,...

Ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym

Pyszne ciasto o lekko kwaskowym...

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

ciasto jagodowe

Dodane przez: slodkoipieprznie

Ciasto jagodowe serowo śmietankowe

Ciasto to jest na nietypowym bo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.