Karpatka z kremem adwokatowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam to ciasto. Zwłaszcza podczas pieczenia, kiedy wychodzą z niego piękne fałdy, przypominające Karpaty, a cukier puder daje efekt śniegu... Cudowne :D

Składniki:

  • CIASTO

    1/2 kostka margaryny
    1 szklanka wody
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek

    MASA

    1 litr mleka
    2 jajka
    2 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    1 kostka margaryny
    35 dag cukru
    1 budyń waniliowy
    1/3 szklanki adwokata

Karpatka z kremem adwokatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.
  • 2. MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.

    Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy