Karpatka z kostką galaretowką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Karpatka to smak mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała ją najczęściej w okolicach karnawału, ale również na imprezy rodzinne i święta. Przepis na karpatkę postanowiłam wzbogacić o dodanie galaretki pokrojonej w kostkę. Dzięki galaretce ciasto nabrało pięknego wyglądu i nadało lekkiego orzeźwienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 2 blaty ciasta):
    •1 szkl.wody
    •125 g masła
    •1 szkl. mąki pszennej
    •5 jajek (rozmiar M)
    •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    •1 opakowanie Kremu budyniowego Dr. Oetkera (bez gotowania)
    •400 ml mleka
    •1 galaretka agrestowa Dr. Oetkera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka z kostką galaretowką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Całkowicie stężałą kroimy w kostkę. Ja używam w tym celu szerokiego garnka w którym łatwiej mi pokroić galaretkę.
  • 2. Masło i wodę wkładamy do rondelka. Garnek ze składnikami podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i zmniejszamy moc palnika. Chwilę ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie odchodzić od brzegów garnka. W masie nie powinno być żadnych grudek. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując a na końcu dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Całość miksujemy aż w masie nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części.
  • 3. Masło i wodę wkładamy do rondelka. Garnek ze składnikami podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i zmniejszamy moc palnika. Chwilę ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie odchodzić od brzegów garnka. W masie nie powinno być żadnych grudek. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując a na końcu dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Całość miksujemy aż w masie nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części.
  • 4. Krem budyniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek masy budyniowej rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Wykładamy kostkę z galaretki i na nią resztę masy. Krem równamy i przykrywamy go drugim ciastem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta najlepiej oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Krem budyniowy można zastąpić Waszym ulubionym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować