Karpatka z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas pieczenia, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta uzupełnia krem na bazie budyniu śmietankowego z dodatkiem białej czekolady. Słodycz masy została przełamana kwaśnym smakiem czerwonej porzeczki,

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    125 g masła
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki krupczatki
    szczypta soli
    10 jajek od szczęśliwych kur
    masa:
    200 g śmietanki 42%
    200 g białej czekolady
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 żółtka
    szklanka cukru
    300 g masła

    300-400 g czerwonej porzeczki

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.
    Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
    Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
    masa:
    Mleko, śmietankę, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. Do gorącej masy kruszymy czekoladę i mieszamy do jej ostudzenia. Masę budyniową chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną masę budyniową. Masę przekładamy na blat ciasta, posypujemy obficie czerwoną porzeczką i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować