Karpatka śmietankowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Przepis z zeszytu mojej mamy

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 g. masła ,
    pół szkl mąki,
    mniej niż pół szkl wody,
    4 jajka
    Krem:
    3 jajka,
    25 dkg cukru,
    15 dkg mąki,
    0,75 litra mleka
    pół tabliczki czekolady mlecznej

Karpatka śmietankowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Zagotować wodę do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego stopniowo wsypać mąkę-ucierać na "klucha" aż zacznie przywierać do dna. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać aż zacznie się listwować. Wystudzić i zimne nakładać do prodziża. Piec ok. 25min. Wychodzą 3 placki.
  • 2. Krem
    Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła. Podzielić na dwie części. Jedną zostawić a do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy