Karpatka przełożona kremem czekoladowym z kawałkami orzechów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenia parzonego ciasta ze wspaniałym budyniowym kremem

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szklanka wody
    150 g masła lub margaryny
    szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Masa:

    3 szklanki mleka
    200 g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    4 łyżki kleiku ryżowego
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    garść drobno posiekanych orzechów włoskich

    Dekoracja:

    łyżka cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karpatka przełożona kremem czekoladowym z kawałkami orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę zagotować z masłem lub margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i mieszając energicznie najlepiej drewnianą łyżką, dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchenkę i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

    Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i zdjąć z ognia. Następnie wrzucić kostkę masła i mieszać aż do jej rozpuszczenia i połączenia się z budyniem. Kolejno dodajemy kleik ryżowy i mieszały aż do całkowitego połączenia się. Wrzucić pokruszoną czekoladę oraz pokruszone orzechy włoskie. Przemieszać do rozpuszczenia się czekolady. Masę przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Gotową masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować