Karpatka o smaku krówki

5 (199 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Karpatkę każdy zna. Ale o smaku krówki ? Chyba już mniej do tradycyjnej masy budyniowej postanowiłam dodać masę krówkową. Wyszło pysznie

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Parzone ciasto:

    125 g masła

    1 szklanka wody

    1 szklanka mąki

    5 małych lub średnich jajek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    2 budynie waniliowe bez cukru

    1/4 szklanki cukru

    650 ml mleka

    200 g miękkiego masła

    1 puszka masy krówkowej

    Ponadto:

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Karpatka o smaku krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.

    2. przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.

    3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia

    4.Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą łyżki rozprowadzić ciasto po blaszce. Piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyciągnąć z blachy i upiec drugi placek

    5.Masa: Zagotować 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać go. Dodać go do gotującego mleka i całość mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Do gorącego budyniu dodać masę krówkową i dobrze ja wmieszać .Całość ostudzić

    6.Masło zmiksować . Dodawać do niego stopniowo dobrze ostudzony budyń. Gęstą masę wyłożyć na jednej placek. Przykryć go drugim. Ciasto schować do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować