Karpatka o smaku krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
2. przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia
4.Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą łyżki rozprowadzić ciasto po blaszce. Piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyciągnąć z blachy i upiec drugi placek
5.Masa: Zagotować 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i wymieszać go. Dodać go do gotującego mleka i całość mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Do gorącego budyniu dodać masę krówkową i dobrze ja wmieszać .Całość ostudzić
6.Masło zmiksować . Dodawać do niego stopniowo dobrze ostudzony budyń. Gęstą masę wyłożyć na jednej placek. Przykryć go drugim. Ciasto schować do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Komentarze