Karpatka nietypowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dlaczego nietypowa? Ponieważ dolna warstwa ciasta jest półkrucha,nie tak jak w klasycznej karpatce. Przepis stary, bo ma aż 32 lata. Ogólnie nie jestem sympatykiem karpatki - upiekłam ją dla męża, nie mówiąc już o kremówkach. Nie jestem fanatyczką kremów budyniowych, na ogół są one dla mnie zbyt mdłe.
Ten bardzo mi zasmakował, więc spróbujcie sami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    blaszka 24 x 28cm


    Ciasto kruche

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    7 łyżek cukru pudru
    1/2 opakowania margaryny
    1 jajko
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto parzone
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki margaryny
    3 jajka
    1/2 szklanki wody
    Krem
    3/4 szklanki wody lub mleka
    1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    2 żółtka
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    5 kropelek olejku pomarańczowego
    1 kostka masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    odrobina spirytusu * ja nie dodawałam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka nietypowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na 10 minut do lodówki by odpoczęło.
    Ciasto wałkujemy, przekładamy do wyłożonej papierem blaszki - mój sposób na szybkie wałkowanie ciasta kruchego czy półkruchego. Mianowicie zaznaczam paznokciem ranty blaszki na papierze, posypuje papier delikatnie mąką, układam na środku uformowane w wałek ciasto i wałkuje na wielkość zaznaczenia. Przekładam do blaszki, wyrównuje ładnie brzegi i już.
    Pieczemy w 180 C około 20 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 2. Ciasto parzone
    Nie jest trudne w wykonaniu więc jeżeli robisz to po raz pierwszy trzymaj się wskazówek, a wyjdzie super.

    Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy margarynę.Gotujemy, aż zacznie wrzeć,zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie. Ciasto będzie wyglądało jak wielka kluska i dobrze bo tak ma wyglądać ;). Mieszamy je tak około 2- 3 minut. Odstawiamy i przestudzamy, gdy będzie już lekko ciepłe, miksujemy dodając stopniowo jajka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy je cienko rozprowadzić.
    Pieczemy w 200 C około 15 minut do złotego koloru, studzimy.
  • 3. Krem
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy obie przesiane mąki. Miksujemy dokładnie by nie było grudek. Całość zalewamy gorącą wodą lub mlekiem, gotujemy mieszając, aż krem zgęstnieje.
    Odstawiamy z gazu dodajemy olejek pomarańczowy oraz kwasek, mieszamy i studzimy krem.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo zimny krem. Pod koniec dodajemy spirytus.
  • 4. Złożenie
    Krem wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i przykrywamy ciastem parzonym, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować