KARPATKA NA ZIMOWE POPOŁUDNIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna z kawą we dwoje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * kostka margaryny Kasia;
    * szklanka mąki pszennej;
    * 5 jajek;

    Masa budyniowa:
    * litr mleka;
    * 4 łyżeczki cukru waniliowego;
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
    * 4 łyżki mąki pszennej;
    * 2 kostki masła;
    * 2 szklanki cukru pudru;

Karpatka na zimowe popołudnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Kostkę margaryny rozpuścić w szklance wody. Doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać by nie powstały grudki. Ostudzić.
    Dodawać po jednym jajku i ucierać do powstania jednolitej masy.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić równo na dwie blaszki (o jednakowej wielkości).
    Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut do złotego koloru. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta przestudzić.
  • 3. Masa budyniowa:
    Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień. Stopniowo dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną nie przestając mieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i stopniowo dodawać do mleka. Całość dokładnie ucierać by nie powstały grudki. Masę budyniową zagotowujemy do momentu zgęstnienia.
  • 4. Ostudzone ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zostawiając wolne miejsce po brzegach. Przykryć drugą częścią ciasta i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.

Porady

Można podawać z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy