Karpatka na zimowe popołudnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Kostkę margaryny rozpuścić w szklance wody. Doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać by nie powstały grudki. Ostudzić.
Dodawać po jednym jajku i ucierać do powstania jednolitej masy.
2.Gotowe ciasto podzielić równo na dwie blaszki (o jednakowej wielkości).
Piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut do złotego koloru. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta przestudzić.
3.Masa budyniowa:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień. Stopniowo dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną nie przestając mieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę i stopniowo dodawać do mleka. Całość dokładnie ucierać by nie powstały grudki. Masę budyniową zagotowujemy do momentu zgęstnienia.
4.Ostudzone ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zostawiając wolne miejsce po brzegach. Przykryć drugą częścią ciasta i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.
Komentarze