Karpatka na Wesoło :)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Karpatka na wesoło to połączenie waniliowego budyniu oraz dwóch galaretek z winoogronem czerwonym,poprostu palce lizać :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na Ciasto:
    5jajek,
    1 szklanka mąki przennej,
    1szklanka wody,
    1łyżeczka czubata proszku do pieczenia,
    0,5 kostki margaryny do pieczenia, lub masła jak kto woli :)

    Na masę budyniową:
    2 budynie waniliowe w proszku,(postępować wg.przepisu na opakowaniu )
    100 g lub 150 g masła do zklarowania się masy budyniowej.

    Dodatkowo na końcowy efekt do posmarowania olej i mąka do posypania oraz 0,5 szklanki cukru pudru do posypania wierzchu. Galaretki to wieloowocowe,jednak mogą być nawet o smaku leśnym i jeden mały kiściec winogrona czerwonego pokrojonego na mniejsze kawałeczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka na wesoło :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę wody wlać do rondelka,wstawić na wolnym ogniu i dodać pół kostki margaryny lub masła,następnie na gorącą masę już roztopioną wsypać szklankę mąki i mikserem energicznie zmiksować potem chwilkę odczekać,aby masa wystygła i dodawać po jednym jajku miksujemy cały czas aż do połączenia się składników. Całość masy wykładamy na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką(masę dzielimy na dwa etapy,aby było górna i dolna część karpatki ).
    Pieczemy każdą z części tak samo w nagrzanym piekarniku w temp. 180 c od 35- 40 minut maksymalnie.

    Budyń robimy według przygotowania na opakowaniu,następnie do gorącej masy dodajemy masło i mikujemy mikserem aż do jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Przygotowujemy galaretki według opisu na opakowaniu,odstawiamy do lekkiego stężenia.Na upieczone i wystudzony spód układamy kawałeczki pokrojonych winogron zalewamy już prawie stężoną galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia na 10 min.,po tym czasie wykładamy na galaretkę masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta.Posypujemy na wierzch cukrem pudrem i gotowe.
    SMACZNEGO! :)

Porady

GALARETKI DO WINOGORNA CZERWONEGO POLECAM DOBRAĆ NAJLEPIEJ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA. Ja,użyłam o smaku wieloowocowej i niebieskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować