Karpatka Maciusia

0 (0 ocen)

Jest to ulubione ciasto mojego synka.

Składniki:

  • CIASTO:
    -1 szklana wody
    -1szklanka mąki
    -5 jajek
    -1/2 kostki margaryny
    -łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    -1/2 litra mleka
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki maki ziemniaczanej
    -3/4 kostki masła lub margaryny

Karpatka maciusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Następnie do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku na przemian z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na posmarowaną formę o wym. 40x23 i pieczemy 2 ciasta w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
  • 2. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy dwie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko z mąkami i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. W osobnym naczyniu ucieramy mało i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy