Karpatka maciusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Następnie do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku na przemian z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na posmarowaną formę o wym. 40x23 i pieczemy 2 ciasta w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
2.Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy dwie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko z mąkami i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. W osobnym naczyniu ucieramy mało i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3.Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze