KARPATKA Cappuccino

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest pyszna i fantastyczna, uwodzi swym smakiem, zapachem i wyglądem, a krem z dodatkiem kawy cappuccino jest naprawdę delikatny i przyjemnie lekko kawowy.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 8 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
4 kopiate łyżki kawy cappuccino
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka

Dekoracja:

łyżka cukru pudru do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

KARPATKA Cappuccino

  • 1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
    Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym, kawą i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty.aż budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakarpatkaświętakawacappuccinosylwesterkrem_budyniowyciasto_z_krememciasto_parzoneimienienykawa_cappuccinokrem_cappuccinociasto_z_kawaciasto_zaparzanekrem_z_kawakawowy_kremkrem_budyniowy_z_kawa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

karpatka

Dodane przez: egelina

Karpatka

Idealna do po południowej kawy.