Karpatka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto które kiedyś robiło się tylko na imieniny. Tęsknicie za jego smakiem? Ja zatęskniłam i popełniłam karpatkę!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 0.5 sztuki
    - woda: 250 mililitrów
    - jaja: 4 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    KREM:
    - mleko: 0.5 litra
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - mąka: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżeczki
    - żółtka: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj z laską wanilii. Żółtka z cukrem ubij na jasną, pulchną masę i połącz z mąką. Masę wlej do mleka i gotuj mieszając, aż zgęstnieje . Ostudź
  • 2. Masło zagotuj z wodą. Dodaj mąkę i ucieraj, aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od brzegów garnka. Po kolei dodawaj po 1 jajku i ucieraj na jednolitą masę. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w wysokiej temperaturze, aż ciasto będzie złote na wierzchu i będzie miało widoczne góry ;) Dokładnego czasu i temperatury pieczenia nie podam ponieważ nie skontrolowałam tego w ogóle, a mój piekarnik nie ma termometru.
  • 3. Ciasto przekrój na pół i jak ostygnie na 1 połówkę nałóż masę i przykryj 2 połówką. Ochłodź w lodówce i zjedz posypaną cukrem pudrem ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować