Karpatka

  • wyświetlono: 293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Znane i lubiane ciasto

aga3
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
szklanka zimnej wody
125 gramów margaryny
szklanka mąki
pół łyżeczki soli
4 jajka

Krem:
litr mleka
opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
500 gramów margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. Ciasto:
    Szklankę wody zagotować z solą i margaryną. Dodać mąkę, cały czas mieszając. Po ostygnięciu dodać jajka i zmiksować. Ciasto wyłożyć do dwóch natłuszczonych blaszek o wymiarach 24x36 cm i piec pół godziny w 200 stopniach.

    Krem:
    Szklankę mleka wlać do miski. Dodać budynie, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Pozostałe mleko wlać do garnka i gdy się zagotuje wlać do niego zawartość miski. Mieszać aż będzie gęste i ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, dodać masę budyniową i porządnie zmiksować.

    Blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karpatkakrem budyniowyciasto parzone

Komentarze

Podobne przepisy

karpatka

Dodane przez: izaa_a

karpatka...

smaczne i dobrze znane wszystkim...

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE