Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znane i lubiane ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka zimnej wody
    125 gramów margaryny
    szklanka mąki
    pół łyżeczki soli
    4 jajka

    Krem:
    litr mleka
    opakowanie cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    500 gramów margaryny

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szklankę wody zagotować z solą i margaryną. Dodać mąkę, cały czas mieszając. Po ostygnięciu dodać jajka i zmiksować. Ciasto wyłożyć do dwóch natłuszczonych blaszek o wymiarach 24x36 cm i piec pół godziny w 200 stopniach.

    Krem:
    Szklankę mleka wlać do miski. Dodać budynie, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Pozostałe mleko wlać do garnka i gdy się zagotuje wlać do niego zawartość miski. Mieszać aż będzie gęste i ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, dodać masę budyniową i porządnie zmiksować.

    Blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy