Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 min

te ciasto jest dobre i łatwe do zrobienia, że gości co święta na naszych stołach

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szk wody
    pół kostki margaryny
    1 szk mąki
    5 jajek
    szczypta soli
    Krem:
    pół szklanki mleka
    1 szk cukru
    pół budyniu śmietankowego
    2 żółtka
    1 kostka masła 250g

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, sól, margarynę zagotować, dodać mąkę i wymieszać aż się wszystko zaparzy. Po wystudzeniu stopniowo dodawać jajka ciągle mieszając. Podzielić na dwie części. Piec 20 minut.
    Mleko z cukrem zagotować, dodać budyń rozmieszany w dwóch łyżeczkach mleka i zagotować. Masło ucierać dodając stopniowo przestudzony syrop na koniec dodać dwa żółtka i utrzeć. wyłożyć krem na jedną część ciasta położyć na to drugą część ciasta. Można też posypać cukrem pudrem na koniec

Komentarze

Podobne przepisy