Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna karpatka z wybornym waniliowym kremem, na bazie żółtek od szczęśliwych kur.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje na dużą blachę 36 x 28 cm:
    ciasto parzone:
    500 ml wody
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    szczypta soli morskiej
    8 jajek

    Krem:
    1 litr mleka
    600 g masła
    1,5 szklanki cukru
    14 żółtek
    5 łyżek skrobi kukurydzianej
    3 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka pasty waniliowej
    cukier puder trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
  • karpatka 2. Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.
  • karpatka 3. Ciasto dzielimy na pół. Wykładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 minut. Oba ciasta studzimy na kratce.
  • karpatka 4. Krem:
    Żółtka, cukier, pastę waniliową, skrobię i mąkę pszenną miksujemy ręcznym mikserem na wolnych obrotach. Miksując cienkim strumieniem dolewamy mleko. Podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego aksamitnego budyniu. Budyń studzimy do temperatury pokojowej.
  • karpatka 5. Masło ucieramy do białości (o temperaturze pokojowej). Do utartego masła stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Blat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim, lekko dociskamy. Karpatkę schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto posypałam cukrem pudrem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować