1.Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę, a na dnie garnka, zacznie powstawać biały nalot. Ciasto studzimy.
2.Ciasto miksujemy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinno być lśniące i mieć konsystencje gęstej śmietany.
3.Ciasto dzielimy na pół. Wykładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 minut. Oba ciasta studzimy na kratce.
4.Krem:
Żółtka, cukier, pastę waniliową, skrobię i mąkę pszenną miksujemy ręcznym mikserem na wolnych obrotach. Miksując cienkim strumieniem dolewamy mleko. Podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego aksamitnego budyniu. Budyń studzimy do temperatury pokojowej.
5.Masło ucieramy do białości (o temperaturze pokojowej). Do utartego masła stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Blat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim, lekko dociskamy. Karpatkę schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto posypałam cukrem pudrem trzcinowym.
Komentarze