1.Z całego mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko zagotować. A do tego odlanego mleka dodać żółtka, cukry (oprócz cukru pudru), budynie i mąkę – dobrze ze sobą połączyć za pomocą miksera. Wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu budyniu.
W garnku umieścić szklankę wody i masło, podgrzewać aż się rozpuści. Zdjąć z palnika i wsypać całą mąkę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Postawić z powrotem na palnik, dosłownie na minutę. Ostudzić.
Do ostudzonego ciasta dodawać po jajku i miksować. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie duże blaszki. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na nim cienko rozsmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20min w temperaturze 200°C (góra-dół). Po upieczeniu drzwiczki piekarnika uchylić i wyciągnąć dopiero po 3-5min. Blaty przestudzić na kratce. Przełożyć kremem.
Komentarze