Karpatka z budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, lekka, tradycyjna.

Ten wypiek jest już po części zapomniany przez wiele rodzin, nie gości już tak często na stołach jak kiedyś.

Przepis na ciasto parzone, które zawsze wychodzi i nie opada.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    125 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    5 jajek
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem waniliowy:

    700 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g )
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    szczypta soli
    200 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone

Karpatka z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:

    Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
    Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
    Gdy ciasto będzie jednolite całkowicie studzimy.
    Do zimnego wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy.
    Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia.
    Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu)

    -Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika
    -Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej
  • Karpatka 2. Krem waniliowy:

    500 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy.
    Gotujemy budyń.
    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy i dodajemy partiami chłodny budyń.
    Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Karpatka 3. Składanie:

    Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować