Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szybka pyszna z kremem i szybko znika .

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone

    - 1szklanka wody
    - ½ kostki margaryny
    - 2 szklanki mąki
    - 5 jajek
    - szczypta soli

    Krem

    - ½ litra mleka
    - budyń śmietankowy
    - 1 kostka masła
    - 1 galaretka
    - ½ szklanki cukru

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto


    Margarynę zagotować ze szklanką wody i soli. Mieszamy
    Wsypać mąkę.
    Wymieszać.
    Odstawić do wystudzenia.
    Zimne utrzeć z jajkami .
    Gotowe podzielić na dwa placki ,wyłożyć na blache i piec 25minut w 180 °
    Z drugim plackiem robimy tak samo .
    Można skrócić czas pieczenia .

    Krem

    Budyń ugotować jak na opakowaniu dodać galaretkę, wystudzić.

    Zimny budyń utrzeć z masłem.

    Wyłożyć na pierwszy blat karpatki.

    Gotowe ..

Porady

Blacha 25×35

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy