Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealna do po południowej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g margaryny
    szklanka mąki
    szklanka wody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek

    gotowy krem karpatkowy

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotować z wodą, dodać mąkę i dalej mieszać. Zdjąć z okna i ostudzić. Do chłodnej masy dodać proszek do pieczenia i wbijać po jednym jajku cały czas mieszając. Ciasto podzielićwiczenia na 2 części. Wyłożyć na posmarowane blaszki. Piec przez 10 min. w temperaturze 220*C, a następnie jeszcze przez 20 min. w temperaturze 200*C.
    Krem przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzony krem wyłożyć na 1 placek, przykryć 2 plackiem i wierz ciasta posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy