1.
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełożyć do miski, ostudzić.
2.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować Tak, aby nie było grudek. Masę podzielić na dwie części. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25cm × 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, następnie równomiernie rozprowadzić ciasto. Łyżkę co chwilę wkładać do ciepłej wody aby ciasto za mniej się kleiło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 -25 minut na złoty kolor.
Druga część ciasta upiec w tako sam sposób.
3.
W połowie szklanki mleka rozmieszać żółtko. Następnie dodać obie mąki i dokładnie wymieszać aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy budyń się ugotuje należy to ostudzić.
4.
Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można miksować na szybkich obrotach. Dodać kilka kropel aromatu.
5.
Ciasto przełożyć kremem i wsadzić do lodówki aby się dobrze schłodzilo. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Porady
W mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowali nieco dłuższego pieczenia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze