Karpatka

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

ciasto z kremem budyniowym...

  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
jajka - 4 szt
mąka pszenna - 120 g
margaryna - 130 g
proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
woda - 250 ml
KREM:
budyń śmietankowy w proszku - 64 g
mleko 3,2% - 500 ml
cukier -100 g
masło - 100 g
DEKORACJA:
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pozostawić do ostygnięcia.
    Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut.
    Piekarnik nagrzać do 200stC.
    Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    KREM:
    Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem.
    Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając.
    Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia
    Przestudzony budyń zmiksować z masłem.
    Ciasto przekroić na pół.
    Krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokrembudyńkarpatka

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE