Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

ciasto z kremem budyniowym...

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    jajka - 4 szt
    mąka pszenna - 120 g
    margaryna - 130 g
    proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
    woda - 250 ml
    KREM:
    budyń śmietankowy w proszku - 64 g
    mleko 3,2% - 500 ml
    cukier -100 g
    masło - 100 g
    DEKORACJA:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pozostawić do ostygnięcia.
    Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut.
    Piekarnik nagrzać do 200stC.
    Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    KREM:
    Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem.
    Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając.
    Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia
    Przestudzony budyń zmiksować z masłem.
    Ciasto przekroić na pół.
    Krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować